Husmorsdag!

Idag har det varit en riktig husmorsdag för mig. Eftersom att jag väldigt, väldigt snart fyller.. suck... 21 år så har jag ju varit tvungen att baka och hålla på, hittills har jag gjort Ökensand och flugkakor och idag har jag gjort Jills Mandelbröd och så passade jag även på att göra världens enklaste och godaste aprikosmarmelad! Egentligen kanske inte den är så husmorsaktig eftersom att man gör den i mikron! Nu tänker nog alla " åh, usch, mikrolagad marmelad" MEN det är fel, mikron är inte alls fel för att göra sånt, herregud, min ärade moder gör ju till och med knäcken och rostbiffen i mikron ibland och den blir perfekt varenda gång!
 
Ni ska få receptet av mig så kan ni prova själva hemma sen och se hur mkt lättare och smidigare det är och hur gott det blir!
 
Aprikosmarmelad:
 
Ung. 6 dl färdig marmelad
 
1 påse torkade aprikoser, ca 225 g (jag gjorde på 250 g för det var så mkt det var i påsen)
5 dl vatten
4 dl strösocker
saften av 1 citron
 
 
1. Skölj aprikoserna, lägg dem att svälla i vattnet över natten.
 
2. Hacka aprikosera fint, t.ex. i en matberedare. Blanda dem i en rund gryta med det blötläggningsvatten som finns kvar.
 
3. Tillaga under lock på full effekt i 12 minuter.
 
4. Rör i sockret och fortsätt tillagning utan lock på full effekt i 10 minuter. Rör om en gång under tiden.
 
5. Tillsätt till sist citronsaften. Marmeladen kan också smaksättas med några matskedar Cointreau eller Rom.
 
6. Fyll marmeladen varm på varma rena burkar .
 
Receptet på marmeladen kommer från "Kokbok för mikrovågsugnar" och den är gjord av Iremda någon gång på 80-talet tror jag och jag har för mig att man fick den på köpet när man köpte en mikro fråna antingen Philips eller Whirlpool, deras varumärken finns i alla fall på själva boken.
 
Recepten på kakorna får ni dock inte, vissa saker är hemliga vet ni, som för en äkta husmoder.
 
 
 

No'poo något för mig?

Igår kväll efter att ha läst Lady Dahmers underbara blogg så blev jag så otroligt inspirerad att prova lite olika No'poo-metoder, har tänkt göra det ett ta men bara inte gjort det av någon anledning. Det jag provade igår var i alla fall CO-metoden (conditioner only står det för), vilket går ut på att man bara tvättar håret med balsam och så prvade jag en olivolje- och sockerskrubb. CO_metoden går i alla fall ut på att man tvättar håret enbart med balsam, inget schampo överhuvudtaget, det kräver dock lite mer jobb, man ska massera hårbotten med balsam ett bra tag och sen skölja och skölja och skölja. När man sen är klar med det ska man också skölja ur håret med ÄCV (äppelcidervinäger) som man spätt ut med vatten, detta för att åerställa ph-balansen i hårbotten.
 
Olivolje- och sockerskrubben var riktigt simpel, man blandar bara olivolja med socker tills man får en tjock grötig konsistens och sen är det bara att skrubba loss och när man är klar ska man bara skölja av sig ordentligt, dock inte tvätta av sig med tvål eller liknande, och sen torka med handduk som vanligt. Först tyckte jag att huden bara kändes fet men efter ett tag så kändes det mkt bättre, mjuk som attan blev man kan jag ju tala om!
Håret blev inte lika mjukt och flygigt som när man tvättar med schampo vilket jag tycker är ett ganska stort plus, mitt hår är tjockt men ganska lätt så det blir så jäkla jobbigt när man tvättar med schampo och min hårbotten har varit fruktansvärt dålig, alldeles kliig och hemsk och det tror jag bland annat beror på att jag tidigare använt Head & Shoulders vilket typ är det giftigaste schampot man kan använda.
 
Head & Shoulders innehåller bl.a. zinkpyrition som förutom att finnas i schampo även används i båtbottenfärger. Om man, för att illustrera giftigheten av zinkpyrition, bortser från nedbrytningen krävs det bara 0,3 ml (1/3 kryddmått)  av ett schampo som innehåller 0,8 procent zinkpyrition för att döda hälften av alla fiskar i ett akvarium med 1000 liter vatten på 96 timmar. Lovely!
 
Jag ska i alla fall fortsätta ett par veckor med CO-metoden och se hur det känns och så ska jag antingen i helgen eller till veckan prova en aspirinmask och så hade jag tänkt prova lite olika ricinoljegrejer, läs mer om allt detta bl.a. på Lady Dahmers blogg!

RSS 2.0